Ken je dat gevoel dat je benen gewoon even niet willen?

Afgelopen weken heb ik veel lopers gehoord, waarbij het lopen even niet zo lekker gaat. Ze slaan trainingen over, trainen op een laag pitje of stoppen helemaal met lopen. Vooral in het najaar hebben veel lopers last van een herfstdip(je). Met verschillende redenen wel te verstaan:

Goed nieuws! Er is iets aan te doen en de oplossing is heel simpel!

Ga (weer) hardlopen!

Dat hardlopen goed is voor je fysieke gezondheid is je natuurlijk niet onbekend. En ook vertel ik je vast niets nieuws als ik zeg dat het goed is voor je mentale gesteldheid. Maar hoe zit dat nou precies?

Hoe langer een bekende couch-potato op de bank blijft plakken hoe lastiger hij er weer vanaf komt. Dit is zo’n vicieuze cirkel die alleen doorbroken kan worden door eraf te komen. Door fysiek weer in actie te komen, zet je ook mentaal weer wat knopjes aan.

Laten we starten met dopamine. Dit stofje in je hersenen zorgt ervoor dat je je weer lekkerder voelt, het vergroot je concentratievermogen en door daadwerkelijk van de bank af te komen, zorgt dit hormoon ervoor dat je je bevredigd voelt omdat je de cirkel doorbroken hebt. Echter dopamine komt pas vrij als je beweegt. Tevens maak je door regelmatig (rustig) te lopen endorfine aan. Deze stof helpt om stress te verminderen. Endorfine breekt namelijk het stresshormoon cortisol af. Herken je dat gevoel dat na een rondje hardlopen je hoofd leger en rustiger is? Dat komt daardoor. En dan nog een fijn hormoon dat houdt van hardlopen, namelijk serotonine. Dit hormoon zorgt voor een boost in je zelfvertrouwen en verbetert je humeur.

Dus mijn advies tegen die herfst-/winterdip? Trek je schoenen aan en ga naar buiten! En dan hoef je echt niet meteen een marathon te lopen of 7 dagen per week te trainen. Al met 20 minuutjes rustig hardlopen worden deze hormonen geactiveerd, dus als je om de dag +/- een half uurtje gaat hardlopen voel je je stukken beter, fitter, opgewekter.

Heb je nog steeds moeite om van die bank af te komen? Ik kan je helpen om wel die stap te zetten 😉