Portret foto van trainer.

Tijd voor een uitgebreidere introductie

Sinds 2020 ben ik gestart als trainer/coach in het hardlopen.  Nu na 1,5 jaar is het team dat ik mag begeleiden uitgegroeid naar meer dan 30 lopers in België en Nederland. Inmiddels word ik door meerdere lopers gevraagd om tips of om eens een rondje samen te lopen. Maar ook vragen ze naar wat ik doe en waarom. Dus ik dacht een tijd voor een blog om mezelf verder te introduceren en meer uit te leggen hoe ik aan het werk ga.
Mocht je nou hierna nog vragen hebben of wil je samen aan de slag? Dan zou hoor ik graag iets van je.

 

Op zaterdagochtend 30 april 2016 begin mijn hardloopavontuur. Donderdag ervoor werd ik door mijn manager gevraagd om mee te lopen bij de Brandloyalty Vestingloop in Den Bosch. Ik had een maand om me voor te bereiden. Iets wat achteraf natuurlijk eigenlijk helemaal niet kon, maar ik houd wel van een uitdaging.
Dus daar stond ik, 29 mei aan de start van de 10 km. Wat ik mij nog goed herinner is dat ik 1.5 km lopers moest inhalen, maar dat gaf mij juist kracht.
Tuurlijk had ik het zwaar onderweg, maar ach ik was nog zo onervaren dat het eigenlijk niet uitmaakte.
Uiteindelijk wist ik een tijd van 41 minuten neer te zetten. Dit smaakte naar meer en ben ik nooit meer gestopt met hardlopen.

Zo heb ik 1,5 jaar lang doorgelopen. Ik plande wedstrijden om mij actief te houden, want ik merkte dat als ik geen doel had ik ook mijn schoenen niet aan trok. In die tijd heb ik ook gemerkt wat ik het leukste vind en dat is HARDlopen. Je maakt mij niet blij met een lange rustige duurloop op bijvoorbeeld zondag ochtend. Het is leuk om te merken hoe verschillend deelnemers aan dezelfde sport kunnen zijn. Eind augustus 2017 liep ik in mijn eigen dorp een wedstrijd. Wat daar gebeurde. heeft mijn “hardloopcarrière” veranderd. Halverwege merkte ik namelijk op dat ik in een niemandsland liep. Ik liep niet vooraan, maar had ook een gat met de lopers achter mij. Toen heb ik zelf besloten om op zoek te gaan naar een trainer die mij kon helpen om wel vooraan te kunnen lopen. (spoiler-alert: en dat is gelukt)

Ik geloof niet in toeval, dus toen ik een week later een advertentie op social media zag van een hardloopgroep met het programma “sneller op de 10km” was ik eigenlijk direct om. Werken aan techniek was voor mij het aller belangrijkst. En wat ik daar ook geleerd heb is dat iedere loper anders is. Samen met deze hardloopgroep heb ik mooie resultaten neer gezet in de afgelopen jaren.

In 2021 heb ik mogen deelnemen aan een drie-tal Nederlands Kampioenschappen (masters 35-40) met successen.
Op de 10km werd ik 12e, op de 10.000 meter (zo heet dezelfde afstand op de atletiekbaan) werd ik 5e en tijdens het NK Marathon kwam ik als 3e het Olympisch Stadion binnen.

Deze kennis wil ik ook graag delen met andere enthousiaste hardlopers die net als ik zichzelf willen ontwikkelen en uitdagen.

Daarom ben ik in 2020, tijdens de 1e Corona lockdown gestart met de opleiding tot Hardlooptrainer. Door alle restricties duurde de opleiding langer dan gepland, maar ik kon direct de kennis in praktijk brengen met mijn eigen bedrijf dat in juni 2020 gestart is.
Toentertijd ben ik gestart met 3 lopers, inmiddels zijn dit er een kleine 30.

En wat het voor mij leuk maakt? De ontwikkeling zien van iedere loper ansich.
Veel lopers hebben zichzelf een techniek aangeleerd en trainen zonder een bepaalde gedachte qua uit te voeren training. Precies hetzelfde wat ik al die tijd deed. Wat voor veel lopers het verschil maakt is het gaan voelen in plaats van meten. Als je namelijk continue moet gaan checken, hebben je een ander gevoel bij je training dan als je dat niet doet. En die ontwikkelingen zijn er:
– Een loopster begeleid naar haar eerste marathon, die gelijk de 2e heeft gepland.
– Een loper die inmiddels zelfs tijdens trainingen PR’s loopt.
– Een loper met veel blessureleed, begeleid bij zijn terugkeer.

Bekend onderdeel van trainen bij mij zijn de beruchte trappen.
Onder de noemer van #jojostairs lopen meerdere mensen inmiddels voor de lol extra trappen tijdens een rondje hardlopen.
De oorspronkelijke training is zo snel mogelijk 500 treden op en 500 treden af.
En waarom? Traptraining is een super goede aanvulling op het trainingsschema. Het is op hoge intensiteit trainen, training van de beenspieren en het knieheffen wat je op de trap moet doen, helpt jou ook tijdens het hardlopen.

Daarnaast vind ik het van belang om te trainen op snelheid in plaats van hartslagzones.
Er is toch ook niemand die jou na bijvoorbeeld een 10 km wedstrijd vraagt in welke zone je gelopen hebt? Juist door het lopen op een bepaalde snelheid wen je aan deze snelheid, zodat je hem langer vast kunt houden. En later ook leert herkennen.
Zelf kijk ik bijvoorbeeld nooit tussendoor op mijn horloge om te kijken hoe snel ik ga.
Ook het trainen hierop is onderdeel van de schema’s.

Wat is als trainer/coach belangrijk vind is contact met de sporters. Als iemand met mij wilt trainen, vind er altijd een gesprek (intake/kennismaking) via Zoom plaats. Ik wil graag horen wat iemand verwacht van mij en hoe ik hem of haar het beste kan helpen. Iedereen kan rekenen op whats-appjes hoe het met ze gaat. Na een training of als ze jusit niet getraind hebben. Maar ook los van de trainingen wil ik graag weten hoe het gaat, want er gebeuren ook vaak dingen in iemands leven die van invloed zijn op iemands schema. Ook als het even niet gaat, dan kijken we wat er wel gaat.
Mooi voorbeeld hiervan is een loopster die bezig was met een 21,1km-race, maar continue aan het posten/appen was. Haar heb ik gebeld om weer even in de juiste mindset te komen. Het bleek namelijk dat ze het op dat moment erg zwaar had en mijn telefoontje hielp haar weer terug in haar flow.

Wil je nog meer weten? Of samen aan de slag, stuur mij dan een bericht hier.